Wyjazd na kemping to okazja do przeżycia wspaniałej przygody! Warto się jednak wcześniej odpowiednio zorganizować. W jaki sposób przygotować jedzenie na kilka dni i o czym warto przy tym pamiętać?

Od czego rozpocząć przygotowanie jedzenia na wyjazd?

Jeśli będziemy mieć dostęp do prądu, możemy zabrać ze sobą drobne sprzęty AGD, które ułatwią codzienne funkcjonowanie, np. opiekacz do kanapek czy blender kielichowy – wybór modeli znajdziesz m.in. na tej stronie: https://www.morele.net/kategoria/blendery-kielichowe-303/. Warto też pamiętać, że niektóre dania można przygotować jeszcze w domu i zapakować je np. do przenośnej lodówki.

Przygotowanie jedzenia warto rozpocząć od zaplanowania tego, co będziemy chcieli jeść. Menu jednak w dużej mierze powinniśmy uzależnić od warunków, jakie będziemy mieli na kempingu. Inny rodzaj jedzenia sprawdzi się podczas nocowania w przyczepie kempingowej z dostępem do lodówki, inny podczas spania w namiocie.

Jednak w każdym przypadku warto postawić na proste posiłki. W domu możemy przygotować niektóre produkty, które ułatwią nam codzienne przygotowywanie posiłków. Dobrym pomysłem będzie samodzielne zawekowanie np. sosów do obiadu lub kupienie gotowych dań w sklepie, które wystarczy potem podgrzać.

Ugotowanie makaronu czy kaszy oraz przygotowanie świeżych warzyw podczas kempingu nie powinno być już dla nas większym problemem.

Kemping bez dostępu do prądu

Jeśli planujemy wyjazd pod namiot w miejscu bez dostępu do bieżącej wody czy prądu, warto zapatrzyć się w suchy prowiant i nasze ulubione przekąski. Na śniadanie i kolacje możemy jeść świeżo przygotowane kanapki z zabranych ze sobą zapasów.

Sprawdzą się pasteryzowane pasty, konserwy czy serki, jeśli będą odpowiednio przechowywane, np. w lodówce turystycznej. Przed rozpoczęciem kempingu, już po przyjeździe do docelowego miejsca, możemy również zrobić ostatnie zakupy w lokalnym sklepie. Dzięki temu owoce czy warzywa zachowają świeżość na dłużej.

Warto zdecydować się na tzw. dania jednogarnkowe, których przygotowanie zajmuje najmniej czasu. Dodatkowo po posiłku będzie mniej zmywania, co ma znaczenie, jeśli nie mamy dostępu do bieżącej wody.

Nie powinniśmy również zapominać o zapasie butelkowanej wody, zwłaszcza jeśli będziemy nocować na terenie oddalonym od ludzi.

W jaki sposób przechowywać jedzenie?

Nawet najlepsze zapasy jedzenia przechowywane w nieodpowiedni sposób, w krótkim czasie mogą nie nadawać się już do spożycia. Dlatego warto zadbać o odpowiednie przechowywanie prowiantu.

Na kempingu z dostępem do prądu nasze zadanie będzie ułatwione, choć warto pamiętać, że lodówki turystyczne czy te w przyczepach kempingowych nie są dużych rozmiarów. Dlatego warto zrobić selekcję żywności i przechowywać w lodówce produkty, które tego wymagają.

Bez dostępu do lodówki warto pamiętać o tym, by unikać przechowywania jedzenia w słonecznym miejscu. Jeśli istnieje taka możliwość, by schłodzić jedzenie, możemy nawet wykopać dziurę w ziemi, do której włożymy odpowiednio zabezpieczone produkty, które będą cały czas przykryte.

Nie trzeba ograniczać się w kwestii suchego prowiantu czy przekąsek. Warto mieć ze sobą niezbędne zapasy, w razie nieprzewidzianych okoliczności.

Artykuł sponsorowany