Niezwykle słoneczna majówka 2018 była dla nas okazją do przetestowania 3 modeli nieco egzotycznych na polskim rynku japońskich kuchenek gazowych marki SOTO. Na wypadach w Bory Tucholskie i na Kaszuby mieliśmy możliwość porównania możliwości modeli:

  • SOTO WindMaster + 4Flex Combo Stove
  • SOTO Compact Foldable Stove
  • SOTO Amicus (wersja bez zapalnika)

Były to typowo rekreacyjne warunki. Dobra pogoda, ciepło. Kuchenka potrzebna do zagrzania wody do kawy, herbaty, usmażenia jajecznicy czy podgrzania kaszy z warzywami. Warunki bardzo dalekie od ekstremalnych zimowych wypraw, podczas których SOTO testuje swoje wyroby. Z drugiej strony właśnie tak użytkowana jest większość palników. Jak więc sprawdziły się kuchenki SOTO na wakacjach? Który model najbardziej przypadł nam do gustu?

Kuchenki SOTO – pierwszy kontakt

Do tej pory naszym podstawowym palnikiem był Primus Mimer Duo.  To bardzo podstawowy model. Bardzo prosty, dosyć toporny, ciężki. W porównaniu z nim każda z maszynek SOTO zaraz po rozpakowaniu wydawała się misternym dziełem mechaniki precyzyjnej. Jakość wykonania od razu zwraca uwagę. Podobnie niska waga (no może pomijając model Compact Foldable Stove – o czym za chwilę) i solidność. Do każdej kuchenki załączony jest pokrowiec – rzecz w zasadzie niezbędna.  W przypadku modelu Compact Foldable Stove jest on usztywniony. a przy dwóch pozostałych woreczek ze ściągaczem. Poza tym w pudełku znajdziemy jeszcze zwięzłą instrukcję obsługi.

Konstrukcje wszystkich kuchenek SOTO są przemyślane w wielu szczegółach. Posiadają one drobne usprawnienia, niuanse techniczne, które sprawiają, że korzystanie z nich w różnych warunkach ma być przyjemniejsze, łatwiejsze czy bezpieczniejsze.

Pierwszym z nich jest podwójna uszczelka na złączeniu z butlą. Ogranicza ona w znacznym stopniu efekt syczenia i uwalniania gazu podczas podłączania i odłączania źródła paliwa. Co ciekawe, każdy z modeli ma to złącze skonstruowane nieco inaczej, ale we wszystkich działa bardzo podobnie. O ile syczenia w ogóle nie było przy podłączaniu butli GoSystem, to delikatnie objawiało się przy nowej butli Primusa. Być może jest to kwestia ciśnienia.

W opiniach o kuchenkach SOTO często pojawia się informacja o tym, że posiadają najlepsze na rynku rozwiązanie zapalnika. Faktycznie w warunkach rekreacyjnych działa on niezawodnie. W modelu WindMaster (i Amicus w wersji z piezo) poprowadzony jest on wewnętrznie, a elektroda wyprowadzona jest centralnie w palniku. Dzięki temu zwiększona jest jego skuteczność oraz ograniczona jest możliwość uszkodzenia czy zabrudzenia elektrody. Jedynie model Compact Foldable Stove ma ją wyprowadzoną na zewnątrz.  Amicus występuje w dwóch wersjach, bez i z  zapalnikiem. Zdecydowanie warto posiadać to udogodnienie. Wymienny moduł wystarcza podobno na 3000 „strzałów”.

Odpalamy i gotujemy

Odpalanie przebiega w sposób bardzo standardowy. Odkręcamy kurek do momentu uwolnienia gazu i przykładamy źródło ognia do palnika lub naciskamy przycisk zapalnika. W każdym modelu kurki pracują bardzo precyzyjnie i pewnie. Posiadają konstrukcję umożliwiającą obsługę w grubych rękawicach. W WIndMasterze regulator trzeba obrócić aż 1,5x, żeby otworzyć dopływ gazu. W testowych, letnich warunkach po odpaleniu płomień bardzo szybko się stabilizował we wszystkich palnikach i osiągał optymalną temperaturę o czym świadczyła jego niebieska barwa.

Kuchenki mocno różnią się konstrukcją i zasięgiem podstawek. Najsolidniejsza jest ta w modelu Compact Foldable Stove. Ma najgrubsze ramiona i największy zasięg. Jednak w przypadku pozostałych stabilność też pozostaje na bardzo wysokim poziomie za sprawą ząbkowania, zastosowania 4 ramion (WindMaster 4Flex, Amicus) i precyzyjnego ich wykonania pozbawionego luzów. Podczas testów używaliśmy raczej niewielkich naczyń (czajnik 1,3 l, garnek 1,4 l, mała patelnia).

Zarówno podczas pomiarów czasu gotowania określonej objętości wody, jak i zwykłego użytkowania modele Compact Foldable Stove i Amicus wykazywały bardzo podobną wydajność. Natomiast gotowanie czy podgrzewanie na WindMasterze trwało zauważalnie krócej.

Podczas używania elementy podstawki rozgrzewają się do czerwoności. W przypadku Amicusa i WindMastera wychłodzenie trwało zdecydowanie krócej niż masywnych ramion Compact Foldable Stove.

Mikroregulator – innowacja kuchenek  SOTO

Mikroregulator jest innowacyjnym rozwiązaniem firmy SOTO, które ma gwarantować stałe ciśnienie gazu niezależnie od jego temperatury czy ilości pozostałej w butli. Może mieć to duże znacznie w kilku sytuacjach:

  • użytkowanie w bardzo niskich temperatury powietrza,
  • przechłodzenie gazu na skutek dużego ubytku (np. przy długim gotowaniu),
  • obniżone ciśnienie, gdy kończy się gaz w butli,

Z testowanych przez nas kuchenek w mikroregulator wyposażony był WindMaster. Mogliśmy więc porównać działanie palnika z i bez tego rozwiązania. Co można było zauważyć podczas naszych rekreacyjnych testów? W kuchence z mikroregulatorem płomień wydaje się stabilniejszy. Można go regulować nieco precyzyjniej. Jednak pod tymi względami wszystkie palniki znacznie przewyższały naszego starego Primusa. Podczas dłuższego gotowania, gdy butla stawała się chłodna mikroregulator utrzymywał stały poziom ognia, kiedy przy pozostałych trzeba było go lekko podkręcić. Pozwalał na wypalenie butli „do sucha”, nawet przy minimalnej zawartości gazu utrzymując stabilny płomień dający wystarczająco dużo energii do zagotowania 0,5 l wody. W rekreacyjnym stosowaniu w dobrych warunkach nie jest on niezbędny, ale rozwiązanie to jednak z pewnością można docenić w bardziej wymagających sytuacjach.

Porównanie: SOTO WindMaster vs Compact Foldable Stove vs Amicus

Czas na bezpośrednie porównanie trzech testowanych modeli. Każdy z nich znacznie różni się konstrukcją, rozmiarem, zastosowanymi rozwiązaniami i ceną.

Compact Foldable Stove 

Jest to najbardziej masywny ze wszystkich modeli. Posiada grube ramiona, które po rozłożeniu dają solidne podparcie dla większych naczyń. Mają one największą średnicę ze wszystkich testowanych modeli – aż 155 mm. Konstrukcja palnika sprawia, że płomień jest skupiony. ale narażony na ewentualny wpływ wiatru. Jest to chyba najbardziej „stacjonarny” model, praktyczny w przewidywalnych warunkach campingowych i przy przygotowaniu większej ilości jedzenia. Duża stabilność okupiona jest dużą wagą w porównaniu z pozostałymi modelami (160 g kuchenka + 35 g pokrowiec)

+ Solidna, sztywna konstrukcja
+ Stabilność
+ Trwały pokrowiec
+ Skupiony mocny płomień
+ Cena ($40)

– Waga
– Odsłonięty palnik
– Zapalnik wyprowadzony na zewnątrz
– Nietypowa uszczelka złącza (pozostałe posiadają o-ringi)

WindMaster

Flagowy model kuchenek gazowych SOTO. Wielokrotnie nagradzany bestseller z oferty japońskiego producenta. Czy faktycznie jest to najlepszy z testowanych palników? Pod względem technicznym z pewnością tak. Kuchenka wyposażona jest we wszystkie innowacyjne rozwiązania SOTO: mikroregulator, podwójne uszczelki, schowany zapalnik. Dużą odporność na wiatr gwarantuje osłonięta konstrukcja palnika, jego opływowy kształt oraz bliska odległość od naczynia. Kuchenka sprawia wrażenie zaprojektowanej tak, żeby niezależnie od warunków dostarczać maksymalnie dużo efektywnej energii. W tym modelu podstawka pod garnek jest wymienna. Do dyspozycji mamy bardzo lekką podstawkę trójramienną TriFlex o średnicy 100 mm oraz większą, czteroramienną 4Flex o średnicy 144 mm. Zaskakuje jej niezwykle niska waga (67 g ze podstawką TriFlex lub 87 g z 4Flex + 9 g pokrowiec). Podczas testów sprawiała wrażenie najbardziej wydajnej.

+ Duża wydajność
+ Bardzo duża odporność na wiatr
+ Mikroregulator
+ Stabilność (z podstawką 4Flex)
+ Możliwość dostosowania (wymienne podstawki)
+ Najlżejsza (w zestawie Palnik + TriFlex + pokrowiec)

– Dwuczęściowa konstrukcja – wymaga pilnowania
– Wymienne podstawki sprawiają wrażenie podatnych na zgniecenie w bagażu
– Najwyższa z testowanych modeli (mniejsza stabilność z małą podstawką TriFlex)
– Pokrowiec z cienkiego materiału
– Cena ($75 w zestawie z podstawką 4Flex)

Amicus

Podstawowy model w ofercie Soto, a jednocześnie mocno czerpiący z flagowego WindMastera. Posiada podobną konstrukcję palnika, ale nie jest wyposażony w mikroregulator. Maszynka ma ciekawie rozwiązany system składania podstawki, która ma 4 niezależne ramiona o średnicy 110 mm. Ich precyzyjna konstrukcja pozwala na szybkie i pewne rozkładanie i składanie. Palnik ma bardzo kompaktowy rozmiar i niską wagę (75 g bez zapalnika + 6 g zapalnik + 12 g pokrowiec). Jest to prawdopodobnie najlepszy palnik w swoim segmencie cenowym.

+ Niezła odporność na wiatr
+ Niewielki rozmiar i waga
+ Świetnie rozwiązane, składane, stabilne ramiona podstawki
+ Cena ($40 – $45)

– Mniejsza stabilność podstawki niż pozostałych modeli
– Delikatniejsza konstrukcja ramion

Compact Foldable Stove WindMaster Amicus
Średnica podstawki 155 mm 100 mm TriFlex
144 mm 4Flex
110 mm
Wysokość 88 mm 97 mm TriFlex
96 mm 4Flex
80 mm
Waga 160 g 67 g TriFlex
87 g 4Flex
75 g (bez zapalnika)
87 g (z zapalnikiem)
Waga pokrowca 35 g 9 g 12 g
Pokrowiec Usztywniony zamykany na rzep Woreczek nylonowy Woreczek „cordurowy”
Regulacja Standard Mikroregulator Standard
Płomień
 Cena  $40   $75 $40-45

Zgodnie z deklaracjami producenta wszystkie palniki mają taką samą wydajność na poziomie 2800 kcal / h (3200 W)

Kuchenki SOTO – ostateczny wybór

Wybór odpowiedniego modelu nie jest sprawą tak łatwą. Zdecydowanie najbardziej uniwersalnym i najwydajniejszym modelem jest WindMaster. To najlepszy wybór, kiedy znaczenie ma każdy gram bagażu, a warunki atmosferyczne pozwolą skorzystać z funkcjonalności mikroregulatora i odporności na wiatr. Amicus będzie najlepszym wyborem dla tych, którzy nie planują używać kuchenki w warunkach ekstremalnych, a jednocześnie zależy im na uniwersalności, małym rozmiarze i wadze. To też najlepszy wybór przy ograniczonym budżecie. Natomiast Compact Foldable Stove znajdzie zastosowanie tam, gdzie najważniejsza będzie stabilność i korzystna cena, natomiast warunki atmosferyczne nie odgrywają kluczowej roli.

My gotujemy niemal wyłącznie latem, ale często przy wietrze. Sprzęt przewozimy rowerami, więc mały rozmiar i waga mają znaczenie. Dla nas pierwszym wyborem będzie WindMaster, ale Amicus (w wersji z zapalnikiem) niewiele mu ustępuje, a przy uwzględnieniu ceny przechodzi na na miejsce lidera.

SOTO – informacja producenta

SOTO to jest marką Shinfuji Burner of Japan –  japońskiej firmy produkującej od 1978 roku nowatorskie urządzenia branży gazowniczej.

Inżynierowie SOTO skupiają się na tworzeniu produktów, które osiągają maksymalnie zrównoważony płomień w możliwie jak najkrótszym czasie. Są to urządzenia, którym można zaufać, działają w ekstremalnie mroźnych i wietrznych warunkach. SOTO dokłada wszelkich starań, aby zapewnić najwyższe standardy bezpieczeństwa i techniczne na wszystkich etapach produkcji, dzięki czemu użytkownicy końcowi mogą cieszyć się produktami najwyższej jakości.

SOTO – Historia

We wczesnych latach, Hajime Yamamoto, założyciel Shinfuji Burner, pracował jako producent palników w Japonii, gdzie temperatura zimą może spaść do -40 ° C. Zwykle w tym czasie palnik potrzebuje 2-3 minut do wstępnego podgrzania. Zdając sobie sprawę z korzyści wynikających z skrócenia czasu oczekiwania, zebrał zespół najlepszych kreatywnych, inżynieryjnych i innowacyjnych umysłów, które udało mu się znaleźć. Dzielili oni jego determinację, by stworzyć palnik, który zapłonąłby w kilka sekund, a nie po minutach wstępnego rozgrzania. Niedługo potem narodził się Shinfuji Burner i powstała Lampa Pochodnia (Torch Lamp). Ustanowiono nowy standard branżowy, pozwalający na rozgrzanie w zaledwie 15 sekund (20-30 w ekstremalnie niskich temperaturach).

W 1986 r. palnik przemysłowy zyskiwał na popularności, ponieważ klienci zarówno z sektora domowego, jak i biznesowego wykorzystywali go przy usuwaniu chwastów. To zainspirowało Yamamoto i jego zespół inżynierów do zaprojektowania palnika naftowego przeznaczonego specjalnie do użytku domowego. Gdy rozeszła się wieść, pola otaczające wiejskie rejony Japonii zostały zrewitalizowane. Podczas gdy urządzenie do spalania chwastów zostało udoskonalone, materiały do ​​palników przemysłowych, innowacyjne żarniki i umiejętne lutowanie zostały dodane do rosnącej linii produktów Shinfuji.

Shinfuji kontynuował rozszerzanie swoich produktów do palników. W 1990 r. powstał Pocket Torch. Zespół zdał sobie sprawę, że ten mały palnik, z jego potężnym płomieniem i odpornością na wiatr, może stać się wydajnym urządzeniem dla poszukiwaczy przygód w ekstremalnych warunkach pogodowych. Stało się to przyczynkiem do powołania SOTO Outdoors. SOTO oznacza “na zewnątrz” po japońsku.

SOTO teraz

SOTO zostało wprowadzone na światowy rynek w 2010 roku. Od tego czasu zostało nagrodzone pięcioma prestiżowymi nagrodami branżowymi za swoje urządzenia. Obecnie prawie połowa urządzeń produkowanych przez Shinfuji jest przeznaczona na ekstremalne warunki pogodowe i produkowana ręcznie z wyselekcjonowanych japońskich materiałów. Dziesięciolecia doświadczeń, najwyższe standardy bezpieczeństwa i techniczne oraz nieustanne inspekcje są wspólnym mianownikiem wszystkich innowacyjnych urządzeń SOTO.


Kuchenki SOTO mogliśmy testować dzięki uprzejmości bydgoskiego Sklepu Travel

Podsumowanie
Data
Przedmiot oceny
Kuchenki SOTO
Ocena
51star1star1star1star1star
Product Name
Kuchenki SOTO